Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πολύ όμορφη εκδήλωση με πολύ κόσμο από την Ένωση Αστακηνών



            Μια ακόμα ποιοτική εκδήλωση διοργάνωσε σήμερα το πρωί Κυριακή 7 Απριλίου 2013, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ξενοδοχείου «Αμαλία» στο Σύνταγμα, η Ένωση Αστακηνών Αθήνας.
       Στον πολύ όμορφο και ζεστό χώρο πραγματοποιήθηκε μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις και τόσο ο κόσμος όσο και η ποιότητα της εκδήλωσης κάνει τηνΈνωση Αστακηνών να ξεχωρίζει για το μεγάλο και ωφέλιμο πολιτιστικό έργο που παράγει........
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ.....



     Στη κατάμεστη, από Αστακηνούς και Φίλους, αίθουσα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: Ο ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ.  
      Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η ΕΝΩΣΗ με σκοπό να αναδείξει και να θυμίσει την ιστορία και το πολιτισμό του Αστακού και της  περιοχής του, όπως επίσης να δώσει τη δυνατότητα της συνάντησης και της εκ νέου ανάπτυξης σχέσεων των απόδημων της πόλης του Αστακού που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

     Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα από τους έμπειρους συντονιστέςτης εκδήλωσης Δημήτρη Μπαμπούρη και Χρήστο Μάντζαρη, οι οποίοι κατηύθυναν με πολύ μεγάλη μαεστρία την εκδήλωση.

      Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε, από το μέλος της Δ.Ε. της ΕΝΩΣΗΣ Γρ. Νικήτα, η επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας της ΕΝΩΣΗΣ (www.astakinoi.gr). Σε αυτή έχουν «αναρτηθεί» στοιχεία για την ιστορία του τόπου, τις εκδηλώσεις της Ένωσης, φωτογραφικό υλικό, ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκουμέντα, ανέκδοτα περιστατικά από τη ζωή της πόλης κλπ. Επίσης προβλέπεται ενότητα διαλόγου. Βασικός σκοπός είναι η ιστοσελίδα να αποτελέσει σημείο επικοινωνίας των αποδήμων και μη του Αστακού, κατοίκων Ελλάδας και εξωτερικού. 

     Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δικηγόρος Σταμούλης  Α. Μακρής, Πρόεδρος της Δ.Ε της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του εποικισμού της σημερινής πόλης όπως αυτή τεκμηριώνεται απόεπίσημα κρατικά έγγραφα, συμβολαιογραφικές πράξεις και ιστορικές αναφορές. Βασικές πηγές για τη συλλογή των στοιχείων αποτέλεσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Ιστορικά Αρχεία του νομού μας που ευρίσκονται στο Μεσολόγγι. 
     Έγινε περιγραφή των διαδρομών που ακολούθησαν οικογένειες προερχόμενες από Ήπειρο, Ιόνια Νησιά και φυσικά τη λοιπή ενδοχώρα του Ξηρομέρου, για να καταλήξουν στη σημερινή πόλη του Αστακού. Ο ομιλητής αναφέρθηκε ξεχωριστά για την κάθε Αστακιώτικη οικογένεια παραθέτοντας λεπτομερή στοιχεία και πληροφορίες, για τον τόπο γέννησής τους, τις ρίζες τους και εν μέσω προβολής φωτογραφιών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, παρέλασαν ο Αστακός και πολλοί κάτοικοι που με τη ζωή τους και τη δράση τους προσέφεραν πάρα πολλά στην Κοινωνική ζωή του Αστακού.

        Ακολούθησε  η αφήγηση από το θεατρικό συγγραφέα και ηθοποιό Γιάννη Δ. Γουλέ μιας ιστορίας από τον Αστακό με τίτλο “Η Παναγία του Βάλτου” από το βιβλίο του Αστακηνού δημοσιογράφου και συγγραφέα Οδυσσέα  Xρ. Ζούλα ¨Ιστορίες από τον Αστακό¨ (1971).
      Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου είχε διπλό σκοπό. Να τιμήσει τον εκλιπόντα διακεκριμένο συμπατριώτη και λάτρη του Αστακού Οδ. Ζούλακαι να παρουσιάσει πρόσωπα, συμπεριφορές και συνήθειες κατοίκων με διαφορετικές προελεύσεις, στο πανηγύρι της Παναγίας Φανερωμένης.         
                            
     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Β΄ περιφέρειας Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης (από τον Αστακό) και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου Γιάννης Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Δημήτρης Στεργίου, ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Γιώργος Μπόνης και τα μέλη Ρούλα Καυμενάκη-Βραχά, Ουρανία (Ζωζώ)  Νικολάου και  Σοφία Χολή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων ΠεριστερίουΧρήστος Χούτας,  ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα»  Κώστας Γεωργούλας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας Γεράσιμος Ζορμπάς και ο Γραμματέας Γιάννης Χρόνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών  Γιώργος Τσέλιος,  ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, το μέλος του Δ.Σ. της Ξηρομερίτικης Εταιρία Λόγου και Τέχνης (Ξ.Ε.ΛΟ.Τ) και του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Χρήστος Γαζέτας, το μέλος του Δ.Σ. της Ξ.Ε.ΛΟ.Τ Γιώργος Κουβέλης, ο τ. Πρόεδρος Κοινότητας Φυτειών Στάθης Μπέτσης, ο τέως Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Χρήστος Κλαδευτήρας, ο τέως Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥΦίλιππος Φαρμάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου «Χριστόδουλος Παμπλέκης» (Μπαμπίνης) Σπύρος Μπενέκος, ο Δημοσιογράφος και εκδότης  της εφημερίδας  “ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ”  Χρυσόστομος Πατούλας, ο π. δημοτικός σύμβουλος Αστακού Χρήστος Βασ. Κλαδευτήρας,  ο δημοσιογράφος Γεώργιος Γεραφέντης, κ.α.  
        Από την οικογένεια του τιμώμενου παρέστησαν η σύζυγος του Χριστιάνα και ο γιός του Δημήτρης, οι αδελφοί του Στάμος και Ανδρέας. 
       Χαιρετισμό έστειλαν ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Ανδρέας Μαγγίνας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Λύτρας και Κώστας Λαϊνάς. Επίσης η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου