Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρας στο εκκλησάκι του χωριού.

Με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος στο εκκλησάκι του χωριού.
 Αρκετός κόσμος τίμησε τη μεγάλη αυτή εορτή με την παρουσία του, δείχνοντας έτσι την πίστη του. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον ιερέα του χωριού Φώτιο Χατζή και τον υιό του Παναγιώτη Χατζή.
         


Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΊΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ


Στο βίο της, η Αγία Βαρβάρα αναφέρεται ως ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας της μικράς Ασίας, επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού. Ο πατέρας της, Διόσκορος η Διόσορος, φανατικός εθνικός ειδωλολάτρης, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να την διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο, εκείνη μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Όταν ο πατέρας της διέταξε να χτιστεί γι αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δυο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα. Μόλις εκμυστηρεύτηκε το λόγο στον πατέρα της, εκείνος, βλέποντας αυτή την αλλαγή , εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στο Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς Χριστιανών. 
Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να τη μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη, την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της, που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με το βιογράφο αυτής, Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά Θεία Δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία. Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης.
Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό προκάλεσε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς από συσχετισμό. Ανακηρύχθηκε επίσης ως προστάτις Αγία του πυροβολικού και των ορυχείων και οποιουδήποτε εργάζεται με κίνδυνο αιφνιδίου και βίαιου θανάτου. Η ιερή μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου