Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

O Κενυάτης Χίλαρι Γέγκο, ο μεγάλος νικητής του Μαραθωνίου της Αθήνας

Μέσα σε αποθέωση από τους θεατές που βρίσκονταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κενυάτης, Χίλαρι Γέγκο, ήταν ο μεγάλος νικητής του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
Ο Αφρικανός πρώτευσε με χρόνο 2:13:59 και έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα

από τους φίλους του αθλητισμού, που είχαν συρρεύσει στο Καλιμάρμαρο. Oι συμπατριώτες του, Κιμέλι Νίξον και Ντέβιντ Ρούτοχ ακολούθησαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στο Μαραθώνιο ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης με χρόνο 2:23΄.59΄΄. Δεύτερος ήταν ο Κώστας Πούλιος και τρίτος ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος. «Ρίσκαρα λίγο παραπάνω στην αρχή με αποτέλεσμα να κουραστώ. Πάλεψα πολύ και δικαιώθηκα», υποστήριξε ο Χιώτης ο οποίος τερμάτισε πρώτος.

Οι γυναίκες
Στις γυναίκες πρώτη πέρασε από το σημείο του τερματισμού η Κενυάτισσα Ρότιτς με χρόνο 2:41.40. Στη δεύτερη θέση ήταν η Ουκρανή Σβιτλάνα Στάνκο. Πρώτη Ελληνίδα ή Μάγδα Γαζέα με χρόνο 2.46.03.
Οι περίπου 11.000 δρομείς ξεκίνησαν το πρωί από το Μαραθώνα για την ιστορική διαδρομή, που είχε τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Στην περιοχή βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο αντιπρόεδρος της IAAF, Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του: «Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που τόσο πολλοί άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή για μία τόσο σημαντική εκδήλωση. Ο Μαραθώνιος αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων, αποτελεί ένα μήνυμα προς τα παιδιά για να έρθουν κοντά στον κλασικό αθλητισμό. Αυτός ο αγώνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα».

Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων
Παράλληλα με την εκκίνηση στον Κλασικό Μαραθώνιο, δόθηκε και εκείνη των 10.000 μέτρων από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, έδωσε το έναυσμα στους 8.000 δρομείς, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι που θέλησαν τα κάνουν τα 5.000 ως μια όμορφη πρωινή βόλτα, άτομα με ειδικές ανάγκες που έστειλαν το δικό τους μήνυμα ελπίδας και ζωής προς όλο τον πλανήτη.

Ο αγώνας των 5 χιλιομέτρων
Στα 5χλμ. νικητής ήταν ο Κώστας Νακόπουλος, ο οποίος δήλωσε μετά τον τερματισμό του: «Το χάρηκα πολύ. Μου φάνηκε πιο εύκολη η φετινή διαδρομή. Απλά επειδή ήμουν υγιής έμεινα με το πρώτο γκρουπ και έφυγα στο τέλος».
Στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες πρώτη ήταν η Κατερίνα Μπερδούση. Στην κούρσα των 5χλμ συμμετείχε και η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, το 2011 και το 2013, Έντνα Κίπλαγκατ.
Η Αναστασία Καρακατσάνη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε πρώτη στα 10χλμ, όπου πρώτευσε ο Ρώσοε, Ιαντγκαρόφ Ισταντέρ. Δεύτερος στους άνδρες τερμάτισε ο Κώστας Δρόσος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Από τις 6 το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων, των τρόλεϊ και του Τραμ, λόγω των αγώνων.
Ο Μαραθώνιος θα διεξαχθεί στη διαδρομή: Λ.Μαραθώνος – Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμων – Λ.Μαραθώνος – Λ.Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου - Λ.Βασ.Σοφίας – Ηρώδου Αττικού - Παναθηναϊκό Στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17.30 το απόγευμα.
Οι δρομείς που έλαβαν μέρος στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων έφτασαν τους 8.000, ενώ άλλοι τόσοι δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στα 10 χλμ.  Οι δύο αυτοί αγώνες γίνονται παράλληλα με τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών. Η ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου