Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

1453-2013: 560 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Σήμερα συμπληρώνονται 560 χρόνια από την Άλωση της Πόλης και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

  Πεντακόσια εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 και το οριστικό τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Άλωση αποτέλεσε το τέλος μίας εποχής, επηρεάζοντας δραστικά τη Δύση σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο.
Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου ως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η Άλωση της σηματοδότησε το τέλος του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, που είχε επιζήσει για πάνω από 1.000 χρόνια....

  Η Πόλη πολιορκήθηκε από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, επονομαζόμενου μετέπειτα ως «Πορθητή», δυναμικού 150.000 ανδρών, εξοπλισμένου με βαρύ πυροβολικό (στον «πυρήνα» του οποίου βρισκόταν το τεράστιο κανόνι του Ούγγρου μηχανικού Ουρβανού) και εξελιγμένα για την εποχή τεχνολογικά μέσα και στόλο 400 πλοίων. Οι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης, υπό τον αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αριθμούσαν 7.000 άνδρες, πολλοί εκ των οποίων ήταν Ενετοί και Γενουάτες μισθοφόροι, υπό τη διοίκηση του Ιωάννη Ιουστινιάνη. Στην Πόλη βρίσκονταν περίπου 50.000 κάτοικοι, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα επισιτισμού.
  Αρχικά οι οθωμανικές επιθέσεις αποκρούονταν από τους υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης πάνω στις περίφημες οχυρώσεις της Πόλης, που είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή της επί μία χιλιετία. Οι απόπειρες παραβίασης της αλυσίδας που έφραζε τον Κεράτιο Κόλπο αποτύγχαναν, και στις 20 Απριλίου μία μικρή ναυτική δύναμη υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελά διέσπασε τον οθωμανικό κλοίο, αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιορκημένων. Ωστόσο, η απάντηση του Μωάμεθ Β' ήταν η κατασκευή μίας διόλκου και το πέρασμα πλοίων από ξηράς στον Κεράτιο Κόλπο, κάτι που επιδείνωσε την κατάσταση στην Πόλη.
  Στην τελική επίθεση, η έφοδος των Οθωμανών κατάφερε να παραβιάσει τα τείχη, κάτι που, σε συνδυασμό με την διείσδυση δυνάμεων από την Κερκόπορτα, έδωσε το χαριστικό πλήγμα στις άμυνες της Πόλης. Ο αυτοκράτορας φέρεται να σκοτώθηκε κάπου κοντά στην Πύλη του Ρωμανού, πολεμώντας μεταξύ των στρατιωτών του, έχοντας αφαιρέσει τα διακριτικά του.Ακολούθησαν εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμοί, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη της Τουρκοκρατίας για τον Ελληνισμό.
  Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είχε αποδυναμωθεί και συρρικνωθεί σταδιακά κατά τους προηγούμενους αιώνες τόσο από εξωτερικούς εχθρούς, όσο και από έντονες εσωτερικές διαμάχες, με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας να αποτελεί βαρύ πλήγμα για την αυτοκρατορία, παρά την επανάκτησή της το 1261 από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο. Η πτώση της σήμανε την έναρξη της φυγής των λογίων της προς τη Δύση, κάτι που επέδρασε δραστικά στην πορεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Αναγέννησης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου