Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Έφυγε από κοντά μας ο συγχωριανός μας Θεοδώρου Δημήτριος ( ψηλός)



   Το Δ.Σ του περιβαλλοντικού συλλόγου Χρυσοβίτσας εκφράζει με απερίγραπτα αισθήματα λύπης τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια και τον απρόσμενο χαμό του πολυαγαπημένου μας συγχωριανού Θεοδώρου Δημήτριο (ψηλός). Ιδιαίτερος σε όλα, είναι αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει σαν μορφή και φιγούρα μέσα από την διαδρομή και την πορεία στην ζωή. Έντονη προσωπικότητα για όλους και για όλα ο ψηλός μας. Έτσι τον φωνάζανε. Τον διέκρινε το ανάστημα και το πάθος να προσφέρει και να βοηθήσει τον συγχωριανό και συντοπίτη.....

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

“Καίγεται” το Αγρίνιο (φωτό-video)


Πολύς κόσμος στην πλατεία πανηγυρίζει την άνοδο στη Super League ενώ αργότερα επίκεντρο θα είναι το γήπεδο του Παναιτωλικού οπου πλήθος κόσμου θα περιμένει όσες ώρες χρειαστεί για να υποδεχθεί την αποστολή της ομάδα. Πολλοί οπαδοί εξάλλου συγκεντρώθηκαν και πανηγυρίζουν στο σύνδεσμο των οργανωμένων κοντά στο γήπεδο. Δείτε τις φωτό:

Το Αγρίνιο στους δρόμους για τον Παναιτωλικό (φωτό)

Ντελίριο στο Αγρίνιο για την άνοδο του Παναιτωλικού. Κόσμος έχει ξεχυθεί στους δρόμους και στην πλατεία με κόρνες και βεγαλικά γιορτάζει τη μεγάλη νίκη στο Βόλο. Αμέσως με το σφυριγμα της λήξης στο Πανθεσσαλικό  στις καφετέριες επικράτησε πανζουρλισμός. Επίκεντρο των πανηγυρισμών η κεντρική πλατεία ενώ κόσμος κατευθυνεται και στο γήπεδο.

Ντελίριο στο Αγρίνιο (φωτο)


panai-panigirismoiΓιορτάζει το Αγρίνιο την πολυπόθητη άνοδο του Παναιτωλικού. Στους δρόμους της πόλης και στην κεντρική πλατεία πολύς κόσμος με βεγγαλικά και κορναρίσματα δίνει τον τόνο… Κόσμος επίσης κατευθύνεται προς το γήπεδο αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης.......

Video και φωτο με πανηγυρισμούς μετά το τέλος του αγώνα


sdgsdg
Δείτε video και φωτογραφίες από τα καφέ του Αγρινίου με τους πανηγυρισμούς των οπαδών του Παναιτωλικού μετά την λήξη του αγώνα

Αγρίνιο: τρελό πανηγύρι στην πλατεία για την άνοδο του Παναιτωλικού


Τα γκολ της μεγάλης νίκης του Παναιτωλικού


ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Θερμά συγχαρητήρια στον Παναιτωλικό μας


O Παναιτωλικός μας ανέβηκε στην Σούπερ Λίγκα!


     Ο Παναιτωλικος η ομάδα της καρδιάς μας ανέβηκε στην Σούπερ Λίγκα  και έστειλε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας στον έβδομο ουρανό. 
    Ο Παναιτωλικός, μετά από μία χρονιά απουσίας, επιστρέφει στην Σούπερ Λίγκα.Οι Αγρινιώτες πέρασαν με 2-1 από την έδρα του Ολυμπιακού Βόλου και κέρδισαν την άνοδο.

Ο Παναιτωλικός επέστρεψε! 
       Οι Αγρινιώτες με μία… άκρως επαγγελματική εμφάνιση και σπουδαία νίκη,επικράτησαν 2-1 του Ολυμπιακού Βόλου και ήδη πανηγυρίζουν την άνοδό τους στην Σούπερ Λίγκα μετά από ένα χρόνο απουσίας. 
        Ο Καμαρά (27’) άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Χάβου, ενώ ο Γενγκά (55’) έφερε τα πάντα στα ίσια και ξανάβαλε «φωτιά» στο ματς. «Χρυσός» σκόρερ ο Κουτσοσπύρος (71’), σκόραρε λίγο μετά την είσοδό του στο παιχνίδι και χάρισε τη νίκη και κατ’ επέκταση την άνοδο στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά από ένα χρόνο απουσίας............

Αφιέρωμα του περιοδικού «Travellers Icons» στον Αστακό!


       Ταπεινός µα ταυτόχρονα κοσµοπολίτης, πολυσυζητηµένος τελευταία λόγω... εµίρηδων, µε βουνό αλλά και θάλασσα, για µικρούς και µεγάλους και πάντοτε ειδυλλιακός. Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τον Αστακό, το outsider των ακτών της δυτικής Ελλάδας, που έρχεται µε φόρα!
TΑΞΙΔΙ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ 
(cdoukas@dousiscom.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MAKE ART ASTAKOS/ ΝΙΚΟΣ ΧΟΛΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


       Σε ένα µέρος που βρίσκεται... παραδοµένο στην αγκαλιά του Ιονίου πελάγους, δεν θα µπορούσαν να απουσιάζουν και οι παραλίες: η κεντρική πλαζ του Αστακού, στην αρχή του παραλιακού δρόµου και ακριβώς µπροστά από το Stratos Hotel, αλλά και η ακρογιαλιά στα Γούλια (περίπου 1 χλµ. από το κέντρο του Αστακού στη συνοικία Χοβολιό) συνιστούν εξαιρετικές περιπτώσεις γιαβουτιές εντός πόλης........

Αγροτικό πετρέλαιο: Σεπτέμβριο η επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης


Τέλος Ιουνίου εξισωτική αποζημίωση 130 εκατ. ευρώ σε 70.000 δικαιούχους
       Στα τέλη Ιουνίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 70.000 δικαιούχων αγροτών η εξισωτική αποζημίωση, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα δοθούν τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης, πληρωμές οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.
       Αυτά δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αθανάσιος Τσαυτάρης. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (π.χ. της βιολογικής κτηνοτροφίας).........

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Etoliko in Asia Travel Channel - Το Αιτωλικό σε τηλεοπτικό κανάλι της Ασίας

Το success story του αυγοτάραχου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚ. ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ

1856   Τα τρία αδέρφια της οικογένειας Τρικαλινός, ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο Γιώργος ξεκινούν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό.
1942   Ο Παναγιώτης Τρικαλινός –υιός του Ζαφείρη και πατέρας του τρέχοντος ιδιοκτήτη- αναλαμβάνει την επιχείρηση του αυγοτάραχου, όντας έμπειρος Ιβαράς και Καπετάνιος σε μια σειρά Ιβαριών του Αιτωλικού.
1995   Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, και τωρινός ιδιοκτήτης, αναλαμβάνει την ηγεσία της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας αυγοτάραχου.
1997   Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Trikalinos, αποτελούν τις πρώτες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής αυγοτάραχου στην Ελλάδα. Όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής διευθύνονται κάτω από σταθερές και απολύτως ελεγχόμενες διαδικασίες, οι οποίες διασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα όλων των προϊόντων Trikalinos και εγγυώνται ότι παράγονται σε πιστοποιημένες συνθήκες υγιεινής.

Ζαφείρης Τρικαλινός: Ο κύριος… αβγοτάραχο

Αναζητώντας τη διαδρομή ενός παραδοσιακού προϊόντος από το παρελθόν στο σήμερα και το μέλλον, συναντήθηκα με τον Ζαφείρη Τρικαλινό και μιλήσαμε για την ιστορία της φίρμας Τρικαλινός, που, τελικά, ταυτίζεται μ αυτή της εθνικής μας γκουρμέ λιχουδιάς.
Μιλήσαμε για όλα, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα το πιο φρέσκο αβγοτάραχο, «αυτό που πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες και συνοδεύεται ιδανικά με χρονολογημένη σαμπάνια», όπως συμβουλεύει ο Ζαφείρης. Και συνεχίζει: «Το ελληνικό αβγοτάραχο ήταν ανέκαθεν προϊόν αδιαμφισβήτητης γευστικής αξίας. Μερακλίδικος μεζές, όπως έλεγαν κι οι παππούδες μας. Κι ας υστερούσε τότε ως προς τη σταθερότητα της ποιότητάς του».........

Τα πολύτιμα αβγά του κέφαλου

Eίναι το μοναδικό ελληνικό προϊόν που κατέχει θέση στη ελίτ των προϊόντων υψηλής γαστρονομίας. Σεφ απ’ όλο τον κόσμο το λατρεύουν και το αναζητούν μετά μανίας. Το παραδοσιακό αβγοτάραχο Τρικαλινός θεωρείται το κόσμημα της διεθνούς γαστρονομίας. Είναι όμως κι ένα ξεχωριστό παράδειγμα για το πώς ένα ελληνικό παραδοσιακό προϊόν μπορεί να κατακτήσει τη διεθνή αγορά.

Απορία. «Μα δεν είναι όμορφο ψάρι;», ρωτάει ο κ. Ζαφείρης Τρικαλινός. Και φυσικά το εννοεί απόλυτα!
Απορία. «Μα δεν είναι όμορφο ψάρι;», ρωτάει ο κ. Ζαφείρης Τρικαλινός. Και φυσικά το εννοεί απόλυτα!
«Πατέρα, θα ’ρθεις να πάμε στο Αιτωλικό; Αλλά στο διβάρι του Πεταλά να μην κατέβεις...»
Ο κ. Ζαφείρης Τρικαλινός ρωτάει με πραγματική αγωνία τον πατέρα του Παναγιώτη για τα σχέδια των επόμενων ημερών. Από το 1995 που ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, η ζωή του μοιράζεται μεταξύ της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου, όπου το θηλυκό ψάρι κέφαλος «γεννάει» τα πολύτιμα αβγά, και της έδρας της εταιρείας «Τρικαλινός Ε.Ε.» στη Δάφνη, όπου ολοκληρώνεται η επεξεργασία και η τυποποίηση του προϊόντος......

Αβγοτάραχο Trikalinos: το αγαπημένο του Ferran Adria

Το βιβλίο της φωτογράφου Hannah Collins με τίτλο: «Fragile Feast, Routes to Ferran Adria», αποτελεί μια καλλιτεχνική καταγραφή της διαδρομής των υλικών που λάτρεψε ο διάσημος σεφ. Ανάμεσά τους το αβγοτάραχο Trikalinos.
Αβγοτάραχο Trikalinos: το αγαπημένο του Ferran Adria
  

Το αβγοτάραχο του Τρικαλινού μου αρέσει πολύ. Τόσο πολύ που για να το γνωρίσω καλύτερα έφτασα να πάω στον τόπο παραγωγής του στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Εκεί, στα ιβάρια, στις νησίδες-ιχθυοληπτικούς σταθμούς δηλαδή, ψαρεύονται οι κέφαλοι και βγαίνει το αβγοτάραχο.....

Μια ελληνική “καρδιά” χτυπά στις αγορές του εξωτερικού

Ο κ. Ζαφείρης Τρικαλινός μπορεί να μιλά για ώρες για τις  δύο μεγάλες του αγάπες: το αυγοτάραχο, που τον συντροφεύει από τα παιδικά του χρόνια και την..Ελλάδα.
Αυτή την μικρή, υπό δοκιμασία στις μέρες μας χώρα, για την οποία, όπως μου είπε,  ο Ζακ Ντελόρ είχε δηλώσει κάποτε χαρακτηριστικά: « Η Ελλάδα συνδυάζει μοναδικά δυο πράγματα: τον ήλιο και την παραγωγή σπουδαίων προϊόντων.»
Στην περίπτωση της εταιρείας Τρικαλινός, το παραδοσιακό της προϊόν το αυγοτάραχο, διατρέχει μοναδικά το παρελθόν, αφήνει τα ίχνη του στο παρόν και δημιουργεί μια μοναδική γέφυρα με το μέλλον. Μια γέφυρα, που ενώνει ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν με τις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού.....

Αφιέρωμα για το Ελληνικό Αυγοτάραχο Τρικαλινός.


Πέντε άνδρες σε μία βάρκα – μια βάρκα που δεν κινείται. 365 μέρες το χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες καθημερινά εν πλω. Ο ήλιος λάμπει όπως πάντα. Η απόλυτη ηρεμία , αναφέρει το περιοδικό Oscar που κυκλοφόρησε στη Γερμανία παρουσιάζοντας αφιέρωμα για το Ελληνικό Αυγοτάραχο Τρικαλινός.
Ο Μιχάλης είναι ο καπετάνιος μιας μικρής ομάδας ψαράδων, οι οποίοι ζουν σε πρόχειρα κτίσματα πάνω σε πασσάλους στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, στο Ιόνιο Πέλαγος.........

Η καπνοκαλλιέργεια επιστρέφει στην Αιτωλοακαρνανία


Γράφει ο: ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
πρώην Γ. Διευθυντής ΕΑΣ Αγρινίου

  Μετά από εφτά χρόνια επανάπαυσης της μεγάλης πλειοψηφίας των πρώην καπνοπαραγωγών της Αιτ/νίας πάνω στις δάφνες της πλήρους αποσύνδεσης παραγωγής -επιδότησης και γι΄αυτό το λόγο ουσιαστικής εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας ευχάριστα όλη  η  κοινωνία της Αιτ/νίας, διαπιστώνει ότι η καπνοκαλλιέργεια επανέρχεται.
     Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια η φωτιά της καπνοκαλλιέργειας δεν έσβησε.Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και να τιμήσουμε την ηρωική επιμονή κάποιων «ξεροκέφαλων» καπνοπαραγωγών στη Μακρυνεία, το Ξηρόμερο, την Τριχωνίδα και το Βάλτο που κόντρα στο ρεύμα και εν πολλοίς λοιδορούμενοι συνέχισαν να καλλιεργούν............

Συνεχίζουν να κόβουν βελανιδιές στο δάσος Ξηρομέρου!


       Δεν έχει τέλος η λαθροϋλοτομία στο δάσος της Βελανιδιάς στο Ξηρόμερο!  
    Μπορεί να καλοκαίριασε για τα καλά, όμως οι αδίστακτοι λαθροϋλοτόμοισυνεχίζουν απτόητοι το καταστροφικό τους έργο, στο βελανιδόδασος Ξηρομέρου
      Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε τραβήχθηκαν σήμερα το πρωί  στονΠρόδρομο Ξηρομέρου (στο δρόμο προς Γουριώτισσα κοντά στη Δεξαμενή Προδρόμου) και αποδεικνύουν ότι η δράση των παρανόμων δεν έχει εποχή,  ότι έχουν μετατρέψει το δάσος σε ξέφραγο αμπέλι και ανενόχλητοι χειμώνα καλοκαίρι αλωνίζουν….........

Τσιγαράκι μου στριφτό : Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ ο παράνομος καπνός [βίντεο]


Τσιγαράκι μου στριφτό : Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ ο παράνομος καπνός [βίντεο]

Ενας συνηθισμένος 35άρης, ένας απλός άνθρωπος που θα μπορούσε να είναι γείτονας οποιουδήποτε, ήρθε κανονικά στο ραντεβού για την παράδοση του λαθραίου καπνού με το οικογενειακό του αυτοκίνητο. Παιδικό κάθισμα πίσω από τη θέση του, κατεβασμένο παράθυρο, μουσικούλα, αρκετή διάθεση για κουβέντα με τον άγνωστο πελάτη - και απεναντίας καμία όρεξη για οποιαδήποτε εκδοχή συνωμοτικού ύφους, καχυποψία ή μυστικοπάθεια......

Τελικό: Παναιτωλικός-Ολυμπιακός Βόλου 2-1 (φωτό)


Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Πέτρος Μπερερής: αφιέρωμα στο συγγραφέα και παιδαγωγό


Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Γνωρίζοντας τον Πέτρο Μπερερή

  Ο Πέτρος Μπερερής κατάγεται από τη Γουριά Μεσολογγίου και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Έχει σπουδάσει στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων (υποτροφία του ΙΚΥ), στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
     Το συγγραφικό του έργο αναπτύσσεται επί παιδαγωγικών και λογοτεχνικών θεμάτων. Έχει συμμετάσχει στη διεξαγωγή ερευνών και ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διδάξει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και σε Περιφερειακά Κέντρα Επιμόρφωσης...........

Με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της σχολής Σαολίν Κουνγκ Φου του Ανδρέα Τσελεπή, στο Ηράκλειο Αττικής


Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013


ΦΩΤΟ: Γιώργος  Κουβέλης

      Πλήθος κόσμου παρευρέθη στα εγκαίνια της νέας σχολής Σαολίν Κουνγκ Φου "Η Πηγή του Νεαρού Δάσους" το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, των δασκάλων: Ανδρέα Τσελεπή (είναι γιός του Μπάμπη Τσελεπήκαι του Δημήτρη Κιτσώνη, στο Ηράκλειο Αττικής
   Παλιοί γνωστοί, φίλοι, γείτονες, γονείς, συγγενείς, συναθλητές και Ξηρομερίτες ήρθαν να ευχηθούν στον δάσκαλο και εκπαιδευτή του συλλόγου Ανδρέα Τσελεπή καλή αρχή........